Έχει σκεφτεί κανείς ποτέ πώς θα ήταν η ζωή μας σήμερα χωρίς την ύπαρξη του βιβλίου; Φυσικά κι έχει! Εμένα περιμένατε να σας το πω;! Κοίτα να δεις, όμως, που με αφορμή το ότι ξενύχτισα χτες βράδυ, διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα, όπου σε κάθε δέκα σελίδες έλεγα στον εαυτό μου «δυο παραγραφούλες ακόμη και μετά ξεραίνεσαι», κατέληξα στις πέντε τα χαράματα να το διαβάσω ολόκληρο και κατόπιν να ψάχνω στο ψυγείο μου για φέτες αγγουριού, καθότι τα ματάκια μου από κάτω είχαν κάτι σακούλες, σαν αυτές του σούπερ μάρκετ που στις χρεώνουν και 0,08 λεπτά! Κι εκεί που είχα τοποθετήσει το ζαρζαβατικό στα δύο μου ταλαιπωρημένα μεν, άκρως ευχαριστημένα δε, ματάκια μου, σκεφτόμουν, πως αν δεν υπήρχε το βιβλίο στη ζωή μου, στη δική σας, όλων μας, τέλος πάντων, θα εξακολουθούσαμε να είμαστε πρωτόγονοι με τα «αγκ» και τα «ουγκ» μας και άντε να βγάλεις άκρη!

Η ιστορία του βιβλίου ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πίσω, και όχι, δε θα κάνω ιστορική αναδρομή, όχι γιατί δε θέλω, αλλά γιατί θα πρέπει να γράψω έναν πάπυρο ατελείωτων χιλιομέτρων και θα με βρουν τα γεράματα! Κι εσάς το ίδιο!

`Ομως, μιας και ανέφερα τον πάπυρο, να πω μονάχα πως τα πρώτα βιβλία γράφτηκαν πάνω σε αυτόν από τους Αιγύπτιους που ανακάλυψαν το φυτό καλάμι! Έκοβαν, που λέτε, το φλοιό του δέντρου, ένωναν κομμάτια σε μακριές ταινίες κι έτσι έγραφαν εκεί όλα όσα ήθελαν. Εάν – έστω και λίγο – σας κίνησα την περιέργεια, μπορείτε να ψάξετε μόνοι σας για την ιστορία και την εξέλιξη του βιβλίου. Σας υπόσχομαι ότι θα βρείτε εξαιρετικές πληροφορίες!

Στις μέρες μας, πλέον, έχουμε μια πολύ – πολύ μεγάλη γκάμα βιβλίων, για κάθε γούστο, κάθε μελέτη, κάθε ταξίδι του νου.

Τα βιβλία φαντασίας είναι εκείνα τα αναγνώσματα όπου δεν υπάρχουν σύνορα. Τα πάντα μπορούν να συμβούν και συμβαίνουν, κατακλύζονται από μαγεία μέσα από απίστευτες καταστάσεις και μοναδικά πλάσματα! Αν είσαι ο τύπος που προτιμάς τα βιβλία φαντασίας, σε θαυμάζω, να ξέρεις, γιατί επιλέγεις να μπεις και να βουτήξεις σ’ έναν κόσμο που όλα είναι πιθανά! Κι ας μην είναι!

Είσαι ένοχος ή το παίζεις αθώος; Πλανάται κάποιο μυστήριο γύρω από σένα; Μήπως κάποιος ανεξιχνίαστος φόνος χωρίς ίχνη, σου φέρνει πονοκέφαλο αλλά είσαι τόσο πεισματάρικο πλάσμα που θα τον λύσεις; Ε, τότε, τα αστυνομικά βιβλία είναι αυτά που έχουν γεμίσει τη βιβλιοθήκη σου, έτσι δεν είναι; Χμμμ, έχεις σκεφτεί να γίνεις μυστικός πράκτορας;

Αν ψάχνεις για τον πόθο, το πάθος, για ανεκπλήρωτους έρωτες, ενώ διψάς για εκείνην τη μοναδική αγάπη, τότε θα τα βρεις όλα μέσα στα ερωτικά μυθιστορήματα & διηγήματα. Σελίδες κινηματογραφικές, γεμάτες από όλες τις αισθήσεις που πλημμυρίζουν τις δικές σου και γίνονται ένα!

Οι βιογραφίεςπάντα κρύβουν μια γοητεία. Διάσημα πρόσωπα, καταγράφουν στοιχεία από τη ζωή τους, που συνήθως είναι πολυτάραχη, διαβάζουμε τις δικές τους αλήθειες, και μέσα από αυτές, μπορούμε να μάθουμε για εκείνους αλλά και πώς βλέπουν ή έβλεπαν τη ζωή μέσα από τα δικά τους μάτια.

Οι κατηγορίες συνεχίζονται και δε βλέπω να τελειώνουν! Βιβλία ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης, ιστορικά, παιδικά, εφηβικά, μαγειρικής κι ένα σωρό άλλα, που μακάρι να είχαμε κάνα – δυο έξτρα ζωές ακόμη, ώστε να τις ξοδεύαμε στην ανάγνωσή τους!

Θα επιστρέψω σύντομα με ειδικά αφιερώματα και προτάσεις βιβλίων, όπου έχω τόσα να σας πω και δε βλέπω την ώρα, αλλά πρωτίστως με τρώει η περιέργεια: Εσένα, ποιο είδος βιβλίου σου αρέσει; Σε ποιο γραπτό βυθό βυθίζεσαι και κολυμπάς στις λέξεις του; Αδημονώ να μάθω!

Κόκκινη Πένα