Μετά το μυθιστόρημα «Πρόσεχε τι εύχεσαι» και τη συλλογή γυναικείων διηγημάτων «Dancing in the… Πain», η Μαρία Κίτρα έρχεται με ένα back to back νέο βιβλίο σε pocket size, με μια συλλογή πέντε αντρικών διηγημάτων.

Ο τίτλος του «Ναι, men.. αλλά!» ήδη παίζει μαζί μας με το έξυπνο λογοπαίγνιο, ενώ ο συνδυασμός του αλήτικου αλλά συνάμα αριστοκρατικού εξώφυλλου, σε προκαλεί να το πάρεις στα χέρια σου.

Πέντε διαφορετικοί άντρες, ο Αγαθάγγελος, ο Μάριος, ο Χρήστος, ο Τσαρλς και ο … Τζον Ντο, που δεν μας αποκαλύπτει το πραγματικό του όνομα, έχουν πολλά να μας καταθέσουν, και μας τα λένε έξω από τα δόντια.

Αν και είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε ή να διαβάζουμε συνήθως ιστορίες γυναικών, αυτή τη φορά στρέφουμε όλο μας το ενδιαφέρον σ’ αυτά τα πέντε αρσενικά.

Κάποιος από αυτούς είναι τόσο όμορφος που πραγματικά μοιάζει με επίγειο άγγελο, αλλά τι να το κάνει, που τον βασανίζει κάτι με το οποίο θα πρέπει να ζήσει όλη του τη ζωή μ’ αυτό;

Κάποιος άλλος, έχει την απόλυτη φαντασίωση με τη γειτόνισσά του [μεταξύ μας και σε σας έχει συμβεί αυτό], ώσπου έρχεται η ώρα να την κάνει πραγματικότητα… `Η μήπως και όχι;

Υπάρχει κι εκείνο το παλικάρι, που έχει αφεθεί στα χέρια των δίδυμων κοριτσιών που τυγχάνει να είναι και αδερφές του, ενώ είναι εγκλωβισμένος στις αλυσίδες του καθεστώτος της κλειστής κοινωνίας.

Ο μεσήλικας κλόουν, είναι τόσο άσχημος εξωτερικά, ωστόσο δεν του καίγεται καρφάκι, γιατί αφενός λατρεύει τα παιδιά, αφετέρου δεν μπορεί να αντισταθεί … στις μαμάδες τους.

Κι είναι κι εκείνος, ο Τζον Ντο. Το κάθαρμα, το παράσιτο, το καθίκι της κοινωνίας… Μέχρι που ερωτεύεται ένα πλάσμα που δεν έπρεπε. Κι όμως. Δεκάρα δε δίνει γι’ αυτό.

Καταιγιστική γραφή, κατάθεση ειλικρίνειας από τους ήρωες που δεν αντέχουν να τα κρατήσουν μέσα τους.

Κάθε ιστορία έχει κάτι να σου δώσει, κι εμείς έχουμε πολλά να πάρουμε από αυτές.

Θα γελάσουμε, αυτό είναι σίγουρο, μιας και το χιούμορ της συγγραφέα είναι σταθερό στοιχείο στις αράδες της. Ομως θα θυμώσουμε, θα συμπονέσουμε, θα προβληματιστούμε, μα πάνω απ’ όλα θα αγαπήσουμε για άλλη μια φορά τους ήρωες, αυτούς του πέντε μοναδικούς άντρες, που άλλοι κρύβουν θησαυρό μέσα τους κι άλλοι … άνθρακα.

Κάντε τους δικούς σας. Το προσφέρει, άλλωστε, και το pocket size του. Πέντε άντρες δικοί σας, που θα σας πάρουν από ό,τι ζούμε τώρα… Μην τους αντισταθείτε.