«Πρόσεχε τι εύχεσαι», λέει μια κινεζική παροιμία, «γιατί μπορεί να σου συμβεί». Όχι, η Μαρία Κίτρα, η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Πρόσεχε τι εύχεσαι», ούτε το παίζει Κινέζα, ούτε και είναι! `Ομως, μέσα στων 354 σελίδων μυθιστόρημά της, δε σταματάει να επισημαίνει στους ήρωές της αυτήν την παροιμία. Το αν το καταφέρνει τελικά ή απλά έχει μαλλιάσει η γλώσσα της μέχρι την τελευταία σελίδα, αυτό είναι κάτι που θα ανακαλύψετε μόνοι σας, όπως και πολλά άλλα.

Δεν είναι σίγουρο αν πρόκειται για ένα δραματικό βιβλίο με χιουμοριστικές πινελιές ή για ένα χιουμοριστικό βιβλίο με στοιχεία δράματος. Ομως, αυτό είναι που του προσάπτει μια έξτρα σταγόνα γοητείας. Εκεί που θα γελάσεις με τις ατάκες της, δυο σελίδες παρακάτω, σε περιμένει μια συγκλονιστική σκηνή…

Οι ήρωες κολυμπάνε μέσα στα πάθη, τον εγωισμό, τις πολλαπλές ανασφάλειες και τους ευσεβείς πόθους, και ή καταφέρνουν να μένουν στην επιφάνεια ή πνίγονται στο βυθό.

Καθώς διαβάζεις σελίδα τη σελίδα, νιώθεις πραγματικά, σαν να έχεις όλα τα πρόσωπα ζωντανά στο σαλόνι σου και ο καθένας σου εξιστορεί τι του συμβαίνει. Και δεν σου φτάνει ο καφές σου. Και δεν θες να τους διώξεις από κει… Η αμεσότητα στη γραφή, είναι το κυρίαρχο συστατικό, αγκαλιασμένο με την πλοκή της ιστορίας που δεν σε αφήνει να κλείσεις το βιβλίο και να κάνεις κάτι άλλο.

Είναι μαγικό το πώς ένα βιβλίο μπορεί να σε παρασύρει στα μονοπάτια του, κάνοντάς σε επίσημα, μέρος της ιστορίας του.

Το «Πρόσεχε τι εύχεσαι», το πετυχαίνει από τις πρώτες του σελίδες. Στο τέλος δε, στη σελίδα 354, θα θυμώσεις, είναι σχεδόν σίγουρο. Το γιατί, δε θα το μάθετε από δω!

Όμορφο, ρομαντικό εξώφυλλο σε γήινες αποχρώσεις, αλλά μην ξεγελαστείτε από αυτό, κι ένα οπισθόφυλλο, όπου η περίληψή του σε κάνει [επίτηδες;] να αναρωτιέσαι: «Τι στο δαίμονα εννοεί ο ποιητής;»

Δεν ξέρουμε αν προσέχετε τι εύχεστε, αλλά είμαστε σίγουροι πως όσο πλησιάζετε προς το τέλος του, θα εύχεστε να είχε κι άλλο… Πολύ!

Ποιος ξέρει; `Ισως και να συμβεί…