«Να σας φέρω το παιδί μου να το δείτε; `Έχουμε προβλήματα». Αυτό είναι κάτι που ο κύριος Νίκος Σιδέρης έχει ακούσει πολλές φορές στη ζωή του με την ιδιότητα του ψυχολόγου. Και δεν εκπλήσσεται. Μα σαν ακούσει με απόλυτη προσοχή και σεβασμό όλους εκείνους τους γονείς που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με τα παιδιά τους, τότε τους απαντά με απόλυτη φυσικότητα. «Τα παιδιά δε θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!»

Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, αυτήν την απάντηση και σαν τίτλο του βιβλίου του, που από τη μία φαντάζει καθησυχαστικός αλλά κι από την άλλη σε ταρακουνάει από τους ώμους, γράφει ένα προσωπικό γράμμα 150 σελίδων σε εκείνους τους γονείς που χρειάζονται βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα παιδιά τους.

Η γραφή του είναι τόσο κατανοητή, οικεία και απλή, που νιώθεις σαν να είναι στο σαλόνι σου, καθισμένος κάπου κοντά σου, κι ενώ μοιράζεστε τον καφέ σας, ακούς τις συμβουλές ενός φίλου.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σπουδάσουμε σε κάποια σχολή πώς να γίνουμε σπουδαίοι – σωστοί – άξιοι γονείς.

`Ομως, από τότε που πήραμε την ενσυνείδητη απόφαση να γίνουμε γονείς, οφείλουμε για όλη μας τη ζωή να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας και ποτέ – μα ποτέ – να μην είμαστε απόντες από οτιδήποτε τους απασχολεί.

Ο Νίκος Σιδέρης επιμένει στον άρρηκτο συνδυασμό : αγάπη – κανόνες.

Αγάπη δίχως όρια αλλά κανόνες και όρια, λοιπόν.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πάρα πολλά γι’ αυτό το βιβλίο που έγινε πολύ γρήγορα best seller, αλλά δε θα το κάνουμε. Γιατί; Για το μόνο λόγο πως ό,τι χρειάζεστε για τη σχέση σας με τα παιδιά σας, θα το βρείτε σ’ αυτό το προσωπικό γράμμα, που παίρνει σάρκα και οστά και στέκεται δίπλα σας.

Και κλείνοντας, θα σας θέσω την απλή ερώτηση, που ίσως δεν είναι και τόσο απλή, τελικά: Πώς θα σας φαινόταν αν ακούγατε, διαβάζατε ή σας έλεγε κάποιος κατάμουτρα : «Τα παιδιά δε θέλουν ΓΟΝΕΙΣ. ΨΥΧΟΛΟΓΟ θέλουν»;

Μην αργείτε. Τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς τους, όπως και το αντίστροφο. Αποκτήστε το και ίσως τότε να μη χρειαστεί να πείτε ξανά: «Να σας φέρω το παιδί μου να το δείτε; `Έχουμε προβλήματα».

Κόκκινη Πένα

#redtrain#books#redpen#family#parents#kids#