`Ενα βιβλίο, συνήθως, τραβάει την προσοχή μας, αρχικά από το εξώφυλλο, κατόπιν από τον τίτλο του και τέλος από την περίληψή του στο οπισθόφυλλο. `Οταν δε, μας κατακτήσει και το περιεχόμενό του, τότε έχουμε κάνει διάνα!

Το Dancing in the …  Πain, της Μαρίας Κίτρα, πληροί όλες τις άνω προδιαγραφές. Παιχνιδιάρικο – ατίθασο εξώφυλλο, πρωτότυπος – με λογοπαίγνιο – τίτλος και πολλά υποσχόμενη περίληψη.

Στο εσωτερικό του φιλοξενούνται δέκα διαφορετικές Μαρίες, σκορπισμένες στην πόλη και όχι μόνο. Δέκα Μαρίες σε διαφορετικές ηλικίες, με εντελώς διαφορετικές ζωές, με κάποια βασικά κοινά, μεταξύ τους, στοιχεία. Το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός τους, σε κάνουν να νιώσεις πολύ οικεία μαζί τους, μιας – και καθώς σου αφηγούνται – αισθάνεσαι σαν να τις γνωρίζεις ήδη ή μάλλον, θα ήθελες να τις γνωρίσεις παραπάνω. Είναι πολύ πιθανόν να ταυτιστείς με κάποια Μαρία. Είναι τρωτές, γήινες, με πάθη, λάθη και όνειρα και δε διστάζουν να σου ανοιχτούν, ούτε φοβούνται ότι θα τις κρίνεις.

Ισως, όταν τελειώσει η ιστορία τους, να σε αφήσουν κάπως ανικανοποίητο, μιας και θα μπορούσε το κάθε διήγημα να αποτελέσει ένα ολόκληρο βιβλίο. Ωστόσο, σου αφήνει μια γλυκιά γεύση, όταν φτάνεις στο τέλος της καθεμιάς από αυτές.

Το Dancing in the …  Πain, διαθέτει ακόμη ένα ατού!. Είναι ένα βιβλίο τσέπης με δέκα αυτοτελή διηγήματα. Ο,τι καλύτερο για να το έχεις μαζί σου παντού, όπου κι αν πας, όπου κι αν βρίσκεσαι. Στο μετρό, το λεωφορείο, στην αναμονή για γιατρό, στην ουρά για τράπεζα, κι όπου μπορείς να φανταστείς. Είναι η καλύτερη παρέα για να σε βγάλει λίγο – ή όσο εσύ θες – από τη σκληρή σου πραγματικότητα, βάζοντάς σε να περπατήσεις μαζί τους στους δικούς τους δρόμους, καθώς θα αναρωτιέσαι ποια απ’ όλες τις ηρωίδες είναι η συγγραφέας; Μήπως όλες ή … καμία;

Βάλε τις Μαρίες στην τσεπούλα σου, στην τσάντα σου, μέσα από το μπουφάν και θα βρουν εκείνες μόνες τους το δρόμο προς την καρδιά σου. Γιατί θα σε κατακτήσουν. Αυτό, είναι το μόνο σίγουρο.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε, ότι κάπου έχει υπάρξει, κάπου υπάρχει και κάποια στιγμή θα υπάρξει μια Μαρία στη ζωή μας!